Olika typer av kaffedrycker

Det finns främst tre olika arter och en hybrid som odlas för just framställning av kaffe. Dessa är Arabiskt kaffe, Liberiakaffe, Robustakaffe och Arabustakaffe vilket är hybriden mellan Arabiskt kaffe och Robustakaffe. Själva kaffearomen kommer först när bönan blivit torkad och bönan finner man i mitten av kaffebäret. Några av de vanligaste kaffesorterna är Brasilkaffe från Brasilien, Colombiakaffe odlat på Andernas sluttningar, Javakaffe från Indonesien och Mocka. Alla dessa sorter framställs från det arabiska kaffet. Arom och kvalitet beror på vilket metod man använder i framställningen av kaffet.

Det finns en rad olika typer av kaffedrycker. De som man främst finner i moderna kaféer är espresso vilket är två eller fyra cl smakrikt kaffe bryggt i en espressomaksin, caffé latte vilket består av en ¼ espresso och ¾ varm mjölk med lite eller inget skum. Vidare finner man cappuccino som består av espresso, ångad mjölk och mjölkskum uppdelat i lika delar. Macchiaton är espresso med bara lite ångad mjölk på toppen, café americano är espresso utspätt med varmt vatten. Coratadon är en spansk kaffedryck som är ett mellanting mellan den italienska macchiaton och cappuccinon, den består av espresso och lite ångad mjölk, eller kondenserad mjölk. Något man kanske gärna avnjuter under sommartid är iskaffe, vilket är kallt kaffe ofta smaksatt med exempelvis vanilj eller karamell, och ibland med grädde på toppen.

Det finns även kaffedrinkar i olika smaker. Irish coffée är ganska känd, den består av kaffe, whiskey, farinsocker och vispgrädde. Kaffegöken som är typiskt svensk är kaffe med konjak eller brännvin. En Cuba kaffe är kaffe med rom, créme de cacao och vispgrädde, kaffe Baileys består av just Baileys, kaffe och även lite grädde.

Kaffet upptäcktes i det etiopiska höglandet, där kallar man både plantan och drycken för bun eller bunna. Det afrikanska ordet används även i det arabiska språket men drycken kallas för qahwa, drycken och det arabiska namnet på drycken spred sig till Persien och Turkiet, där namnet blev kahve. Därifrån fortsätte det till Italien och vidare ut i Europa och européerna gjorde sedan drycken känd resten av världen.