Något till kaffet?

Finns det något godare än en riktigt god kaka eller en smaskig tårtbit till kaffet eller fikat? Troligtvis inte mycket. Det fina med kakor och tårtor är ju att det i princip finns hur många varianter som helst, vilket gör att det alltid går att upptäcka nya, härliga och jättegoda bakverk.

Kakor

KakorKakor finns i tusentals varianter, allt ifrån småkakor som bondkakor, kex eller muffins till större kakor som sockerkakor, fruktkakor och kladdkakor. Fördelen med kakor är att de ofta är ganska lätta att baka samtidigt som man ofta har ingredienserna som behövs hemma.

I stora drag kan man säga att nästan alla kakor innehåller fyra grundingredienser, ägg, socker, mjöl och smör eller margarin. Har man dessa hemma går det i princip alltid att svänga ihop åtminstone någon form av kaka. Lägger man utöver det till ytterligare ett par-tre ingredienser som kakao, mjölk, bakpulver, vaniljsocker samt någon frukt eller liknande, ja då det finns det hundratals möjligheter att baka smaskiga kakor.

Köpa tårta

Om man känner sig bekväm och inte vill baka en tårta eller man vill överraska någon god vän så kan vi tipsa om Postkakan där kan man enkelt beställa tårtor online. Postkakan startades av Bosse Sundström, känd konditor som vann en tävling utlyst av Posten, tävlingen gick ut på att baka en kaka eller tårta som gick att skicka via posten. Året var 1998, Bosse vann tävlingen och det blev en succé.

Baka tårta

tårta

Vill man göra det lite extra lyxigt ska man förstås baka en riktigt god tårta. Tårtor finns precis som kakor i hur många varianter som helst, frukttårta, chokladtårta och marsipantårta är några exempel. Känner man att man inte orkar baka hela tårtan från grunden går det förstås även bra att köpa färdiga tårtbottnar och sedan utifrån det lägga på precis vad man själv önskar i form av kanske någon god kräm och sedan toppa med exempelvis grädde och färska bär.

Tårtor behöver ju inte nödvändigtvis bestå av de klassiska ”brödbottnarna” utan det går med fördel att låta även andra typer av bottnar utgöra grunden. Varför inte satsa på att göra en så kallad Pavlovatårta som utgörs av en marängbotten, på vilken någon form av kräm, som citronkräm eller apelsinkräm, bres ut. Avslutningsvis toppas hela anrättningen med vispad grädde samt frukter av olika slag. Kan vara alltifrån jordgubbar och hallon till mer exotiska frukter som kiwi, mango eller apelsin.