Kaffets historia i Sverige

Att kaffet kom till Sverige 1685 för första gången är man rätt så säker på, enligt tullen i Göteborg samma år så är det skrivet att det var någon som tog med sig ett halv kilo kaffe in i Sverige. Det var en något trevande start kan man tycka då 43 år senare 1728 fanns det i Stockholm 15-tal kaffehus.

Kaffe med kakaDet ansågs rätt så exklusivt att dricka kaffe under 1700-talet, det dracks tidigt i privata sällskap och det blev populärt att dricka kaffe i små koppar på eftermiddagarna. På Fredsgatan i Stockholm låg en av de mera exklusiva kaffehusen, kaffeskänken Normans. Det mest kända kring 1780-talet var Maja-Lisas kaffehus som låg vid Gråmunkegränd.

Efter att ha varit en dryck endast för de välbärgade männen, övergick det till under 1800-talet att bli en dryck för de flesta, ja nästan alla. Kvinnorna började att anordna kafferep, ett trevligt umgängessätt för kvinnorna.

När blev då kaffet Sveriges nationaldryck nummer ett, ja, någon gång på 1900-talet så dracks det kaffe lite över allt, kaffe till vardags och kaffe till fest. Man kunde börja dagen med en kopp kaffe och sedan vidare under dagen med både förmiddagskaffe och en eftermiddags slurk.

Idag så är kaffedrickandet lika aktuellt, men sorterna och typ av kaffe har ändrats. Vi ses med en mugg kaffe på väg till skolan, mötet eller jobbet. Kaffehusen är utbytt mot trendiga caféer med allt du kan tänka dig i kaffeväg.