Hur vill du ha ditt kaffe?

Kaffe kan drickas på många olika sätt och det är dessutom olika mellan olika delar av världen, hur vi vill ha vårt kaffe. Kaffe med mjölk, svagt kaffe, starkt kaffe eller kallt kaffe. Hur vill du ha ditt?

I en tidigare artikel har vi skrivit om olika kaffedrycker och de olika kaffebönorna som främst används till vårt svenska kaffe. Vi får ge en eloge till den resande, som tog med sig blott ett halvt kilo kaffe till Sverige 1685, då vi nu mera tillhör eliten av kaffedrickare i världen, med en konsumtion av omkring 9,19 kilo kaffe per person och år.

Äldre generationer kunde konststycket att dricka kaffe på bit. Detta innebar att man stoppade en bit socker i munnen och höll fast den med tänderna. Sen hällde man en skvätt kaffe på fatet och höll i den med ena handens fem fingrar utspretade under och förde fatet mot läpparna och sörplade i sig kaffet genom sockerbiten. I dag är det inte lika vanligt, men det förekommer fortfarande och även sockertillverkarna har framställt en sockerbit som inte löser upp sig så fort som den moderna sockerbiten.

Besöker man någon blir man i regel bjuden på kaffe, förut var det vanligt att man också bjöd på fika till kaffet, men det är inte lika vanligt förekommande idag. Är man ändå sugen på att få en kaka till kaffet så kan man ta med sig en liten fikagåva till sin värd.