Hur kaffe (koffein) påverkar kroppen

Människor har druckit kaffe i över 500 år, kanske till och med längre. Och medan vi inte har studerat kaffe och dess effekter rent vetenskapligt all denna tid har vi fortfarande lyckats tagit reda på mycket om världens mest älskade dryck.

Idag vet vi att en stor del av hur kaffe påverkar oss är egentligen koffeinets effekt. Det är även koffeinet som ger kaffe sin karakteristiska bittra smak. Koffein förekommer naturligt i kaffebönan och har därför varit med ända från början, till skillnad från läsk där koffein används som ett tillsatsämne.

Koffeins effekt på vår kropp liknar centralstimulerande droger och paralleller kan därför dras med preparat som kokain och amfetamin. Några av effekterna dessa preparat delar inkluderar:

  • Höjning av puls och blodtryck
  • Minskad tarmrörelse
  • Vidgade luftrör
  • Sömnlöshet vid större intag

För att förstå anledningen bakom detta är det bra med en liten biologilektion. I hjärnan har vi en signalsubstans som kallas adenosin och receptorer där detta ämne binds upp. Ju mer adenosin som binds upp desto tröttare blir vi och detta ökar under dagen för att sedan försvinna efter en god natts sömn. Koffein har dock egenskapen att kunna binda sig till dessa receptorer istället för adenosin. Vilket har effekten att motverka trötthet.

Men kroppen är inte så enkel att lura. Med tiden kommer fler receptorer att skapas vilket leder till det där kaffesuget så många av oss känner igen. Detta är dock helt enkelt abstinens och vi behöver då mer koffein för att motverka effekten.

Och medan den dödliga dosen koffein är i praktiken omöjlig att uppnå genom att dricka kaffe finns det situationer där personer bör minska sitt koffeinintag. Det vanligaste exemplet är för gravida som rekommenderas hållas under 300 mg koffein per dag (cirka tre koppar beroende på styrka). Att motverka tröttheten under graviditeten när man är en van kaffedrickare kan därför behöva andra metoder. En av de rekommenderade är att se till att hålla ett högre järnintag, vilket även är bra av andra anledningar.