Fira med tårta

Tårta och kaffe är ju som alla vet en ganska oslagbar kombination. Och när det gäller att fira någon av en anledning eller annan är detta helt klart en klassiker många föredrar. Men vilken tårta ska man välja?

Prinsesstårta

Prinsesstårtan är utan tvekan den mest populära tårtan i Sverige. Den har sitt ursprung i början av 1900-talet och fick sitt namn från att prinsessorna Margaretha, Märta och Astrid var väldigt förtjust i dem. När receptet först dök upp hette den dock Grön tårta, vilket kanske inte är det mest uppfinningsrika namnet, men det passar ju helt klart den klassiska designen.

Sachertårta

Sachertårtan kommer från Wien och dök upp för första gången redan 1832. Idag finns det faktiskt möjlighet att beställa en över nätet och få den levererad även till personer utanför Sverige. Det klassiska utformandet av denna tårta är två täta bottnar av chokladkaka med en aprikosmarmelad mellan dem och chokladglasyr på utsidan, men faktum är att ingen vet exakt hur det första receptet såg ut då detta sägs hållas hemligt av Hotel Sacher.

Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårtan är en tårta som kombinerar krispigheten av maräng med en rik smak av kakao. Namnet kommer faktiskt bara delvis från området Schwarzwald. Tårtans har faktiskt fått sitt namn från det specifika körsbärsbrännvin man stänket på bottnarna, kallad Schwarzwälder Kirschwasser.

Gräddtårta

Gräddtårtan är ytterligare en svensk klassiker och älskad landet över. Detta är en av de mest bakade tårtorna bland privatpersoner just då de är så simpla och kan mer eller mindre skräddarsys efter egen smak och tycke. Det finns otaliga recept att hitta på nätet för dem som vill testa något nytt nästa gång det är dags att baka en gräddtårta.

Smörgåstårta

Smörgåstårtan har spårats till tidiga 1950-talet får den första upplagan av ”Vår kokbok”. Ända sedan dess har detta varit en del av det svenska fikabordet. Precis som med gräddtårtan är smörgåstårtan något som kan göras av nästan vem som helst och med en variation av olika pålägg.