Fikapaus, en viktig del av svenskens vardag

När det kommer till svenskarnas attityd mot kaffepauser så kan man förstå vikten av kaffet i vår kultur då nästan alla arbetsplatser erbjuder en kort kafferast per dag. Man kan även se att oavsett vars du går och äter en lunch så finns det en varm god kopp kaffe som väntar på dig efteråt. Kaffe är för svensken en mycket central del av den svenska kulturen.

Det är varken oförståeligt eller konstigt att i de flesta svenska hem så står kaffet och kokar i någon form på morgonen. Det är en standard sak att kunna ha i sitt hem för många. När det kommer dock till att vilja dricka kaffe under fikarasten så måste det läggas fram att en arbetstagare inte får enligt arbetsmiljöverket arbeta längre än fem timmar i sträck utan rast. Med andra ord så måste en arbetsgivare ge en ärlig chans till en kortare rast ifrån arbetssysslorna. Detta etableras då mellan arbetsgivare och arbetstagare vid anställning och oftast via fackföreningen via kontrakt.

Det är inte ovanligt att under kafferasten så tar man en smörgås eller en kakbit, ibland så kan en vänlig själ bjuda på något extra gott som en bit tårta eller liknande. Oftast vid de svenska högtiderna kan man få sig en god bulle som under juletid kan vara en lussekatt, pepparkaka eller liknande.